Monday, 16 January 2017

Regatta Saratok - Pesta Air Sungai Krian 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Attention : Entry ini mengandungi gambar berkapasiti berat dan penuh kenangan. TQ.

Selamat datang ke Saratok, Bahagian Betong, Sarawak. Staright to the point, acara paling popular di Saratok adalah Regatta Saratok - Pesta Air Sungai Krian. Sampai jer kat Simpang Saratok, korang boleh nampak replika perahu lumba. Masuk dalam lagi, korang akan jumpa replika ikan labang dan udang. Muehehehe

Tahun 2015, aku bawak tajuk regatta nie masa siapkan assignment Sejarah. Wakaka. Dulu dulu, aktiviti nie merupakan acara tahunan di Saratok. Maksudnya, diadakan pada setiap tahun. Tapi belakangan nie jarang jarang pulak diadakan. Last adalah pada tahun 2013 tuu pun tak berapa nak meriah.


PESTA RIA SARATOK - FUN FAIR

Regatta tahun 2016 maybe lebih meriah kot dengan adanya fun fair! Fun fair nie dibukak sepanjang bulan November 2016 sehinggalah berakhirnya regatta. Aku main kalau ada orang sponsor tiket or token jer k. Hahahaha

i) Mini Fun Fair

Hello Kitty <3

ii) Tagada

Game gila nie paling best (Y)

iii) Paratrooper

Nie pun sama best (Y)

iv) Kapal & Bakul

Belasah jer bagi nama game.
Gambar diambil dari atas Paratrooper!

v) Car

Kena berebut dulu baru boleh naik --'

vi) Haunted House

Takde sapa sudi sponsor aku masuk sini so aku tak masuk T_T

And so on. Ada banyak lagi game lain; kereta api, kuda, ikan, apa semua aku pun taktau nama dia XD


JUALAN

i) Pelbagai Jenis Makanan dan Minuman

Keropok lekor jadi tumpuan kali nie

Ice blended

Pelbagai jenis satey, kuih muih, makanan ringan, keropok kering, bla bla bla. Too much ><

ii) Pakaian dan Pelbagai Keperluan






iii) Cenderamata

Akhirnya, dapat tengok proses buat tattoo secara live ~

Souvenirs

PERSEMBAHAN NYANYIAN

Kali nie jemput artis tempatan sahaja. Kebanyakannya artis Iban.

"...besai pengerindu nuan ke akuuu..." one of ma feveret song, Benang Mas <3


PESTA AIR SUNGAI KRIAN

i) Pertandingan Lumba Perahu

Sudah semestinya, Lumba Perahu merupakan acara utama Regatta Saratok.

Saratok Waterfront

But I prefer tengok kat sungai belakang rumah



Salah sebuah pasukan yang menyertai pertandingan


ii) Pertandingan Lumba Bot Laju

Nie feveret aku.

Taraaa!






Actually, ada banyak lagi aktiviti, pameran, dan pertandingan lain yang telah diadakan sepanjang regatta. Tapi, yang kat atas nie jer laa aku boleh update buat masa nie.

Thanks for dropping by!

6 comments:

  1. meriahnya....klu dekat, rietta pown nk p jalan jalan sana...

    ReplyDelete
  2. best egggg regatta saratok. macam lebih meriah gik dr Kuching... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aok. Meriah regatta 2016. Tapi jarang. Hihi

      Delete
  3. dah lamak sik pergi sia...mun pesta pesta tok kamik jarang pergi...memang sik pernah pergi lah...huhuhu
    maybe one day kelak baru pergi..

    ReplyDelete
  4. wak sukak dgr lagu "biar bekikis bulu betis"., hahar2

    ReplyDelete