Saturday, 31 October 2015

Menjejak Spesies Ng Go Wang

Assalamualaikum.

Jika dieja, ejaannya mungkin G O A N G = Goang. Tapi jika didengar dengan teliti, penduduk sekitar daerah menyebutnya dengan sebutan Ng-Go-Wang. "Siapakah" Ng Go Wang? Atau "Apakah" Ng Go Wang? Mari kita sama sama menjejakinya XD

Biasalah hujung hujung tahun nie. Musim tengkujuh dan fenomena air pasang besar sering berlaku. Bapak cakap, berdasarkan kedudukan geografi, daerah kitorang tidak sepatutnya mengalami banjir. In shaa Allah. Yang ada hanya fenomena air pasang besar jer. Besarnya bukan sahaja sampai naik atas jalan. Malah sampai masuk ke dalam rumah jika rumah tersebut berada pada kedudukan yang rendah.

Seperti sawah kami ini.
Ekceli belah kiri tuu ada anak padi gak. Tenggelam.

Awal pagi tadi Yak Jiah contact Juha and bagitau ada orang ambik Goang. So, kitorang pun apa lagi. Merempit laa balik kampung. Bapak bawak Sera and mak. Aku bawak Eri. Macam biasa, ambik masa hampir satu jam untuk sampai.

Masa sampai kat jalan Sungai Baloh, aku nampak banyak ramak berlari berkejaran di atas jalan. Ramak nie naik ke darat sebab air pasang laa tuu kot. Berlari bukan apa, nak menyelamatkan diri sebenarnya. Paling best, sepitnya berwarna merah, tidak seperti ramak yang aku kejar malam malam tuu.

Baiklah, aku mengaku salah. Dua ekor ramak mati sebab kena pijak dengan tayar moto. Siap ada bunyi krek kruk. Penyek. Huuft, tak sengaja. Heh. Akibat tak menahan tengok si kerdil berlari lari di atas jalan, maka kitorang pun berhenti jap and tangkap masuk plastik. Ahaks.

Kat atas jalan nie laa diorang bertempiaran lari.
Sila bayangkan.

Tangan Eri ye. Heee
Tengok sepit dia merah menyala.
And tengok buih yang dia hasilkan :)

Ada laa dapat dalam lima enam ekor. Ada seekor tuu paling besar. Sepit pun besar. Bapak yang tangkap. Lupa lak nak ambik gambar. Heee. Lepas parking moto elok elok, kena menyeberang ke seberang pulak untuk sampai ke kampung.

Perahu tambang :)

Sampai sampai jer kat sana, takde lagi dah orang ambik Goang. Keadaan air sudah berubah. So, rugilah sebab tak dapat join sekali. Belum rezeki laa tuu kot. Tengok dan makan hasil tangkapan orang jer laa gamaknya. Huhuhu

Dah sampai :)

Inilah dia Goang yang aku maksudkan.
Gambar blur sebab benda nie payah nak dok diam --'

Adakah benar ini adik beradik lobster?

Maaf, tak pasti nama saintifik dia. Kat tempat korang pulak macam mana panggil benda nie? Dulu masa aku kecik kecik dulu kan, banyak gillew Goang. Sekarang dah semakin berkurangan. Ditambah pulak dengan arus kemodenan yang semakin menular kat kampung tuu. Nie pun setelah bertahun tahun tak makan, baru hari nie dapat merasa semula kelazatan benda nie. Hope Goang kat kampung tuu nanti tak pupus. Boleh laa makan free. Wakaka

Thanks for reading.

Friday, 30 October 2015

Cashout Nuffnang Kali Kedua

Assalamualaikum.

Ekceli aku nak cashout bulan lepas, yakni bulan September. Tapi masa tuu tetiba ada masalah line untuk beberapa hari. Terpaksa laa tunda. Buat perkiraan lagi, last last putuskan untuk cashout bulan nie. Yelah, hujung bulan October kebetulan hari Jumaat (ambik barokah sikit :P). Alhamdulillah, hari nie berjaya cashout walaupun tak cecah RM100 pun :)


Pestime cashout masa 30 January 2015 yang lalu. Kumpul sejak mula daftar Nuffnang pada 18 November 2013, sehari selepas buat blog. Daftar pun sebab tengok blog orang ada Nuffnang. Blog aku takde. Eyh, macam kuno lak blog aku. So, aku pun daftar Nuffnang secara membuta tuli. Hahaha Bayangkan berapa lama aku kumpul RM100 then cashout buat pertama kali. Erm, hampir satu tahun XD Masa tuu kena cecah RM100 baru boleh cashout. Sekarang RM50 pun dah boleh cashout dah :)

Btw, tengkiu kepada yang sudi singgah selalu. Lagi lagi kepada yang rajin kelik kelik tuu. Terima kasih banyak banyak. Aku doakan nanti Allah bagi lebih banyak untuk korang. In shaa Allah. Amin :)

Kepada korang yang belum daftar, boleh laa daftar. Kumpul duit poket. Kepada yang masih menabung, teruskan menabung. Jangan putus asa. Kepada yang sedang menunggu cek sampai, teruskan bersabar. Sama samalah kita menunggu selama sebulan dua minggu nie. Hewhewhew Moga moga takde masalah. In shaa Allah :)

p/s : Aku dengar esok paknek dibenarkan balik. Alhamdulillah :)

Thanks for reading.

Thursday, 29 October 2015

Tentang Jalan dan Mata

Assalamualaikum.

Hari nie bertolak ke Sarikei. Nak jenguk paknek. Dah beberapa hari nie dia berada di wad. Ekceli aku patut dreba sendiri moto. Tapi kebetulan Yak balik petang kelmarin. So, aku bonceng Yak. Eri bonceng Usu. Mak bonceng bapak.

Dalam perjalanan tetiba sebuah kereta hon. Lelaki yang duduk sebelah pemandu bagi isyarat. Ingatkan purse lesen dalam poket aku jatuh. Haha So, berhenti tepi jalan. Tengok tengok tayar moto wat hal --' Grrr. Usu laa yang terpaksa patah balik semula ke Saratok beli apa yang patut. Dah laa dah jauh gillew perjalanan. Aku, Eri, and Yak menuju ke sebuah pondok kecik di tepi jalan berdekatan rumah panjang.



Yak aku keja Sibu. Dia selalu ulang alik balik kampung sorang sorang pakai moto. Ambik masa 2 jam macam tuu aa. Masa tengah tunggu Usu sampai, dia pun bukak cerita.

"Kat kawasan nie laa Yak nampak api terbang dulu. Kan hari tuu Yak pernah balik malam. Berhenti kat tepi jalan depan sana kejap sebab nak bukak baju hujan. Masa tuu tetiba nampak api. Taktau apa benda. Ada dua. Yang satu tuu macam ekor. Mula mula ingatkan bunga api. Tapi, takkan bunga api masih menyala dalam hujan? Buat taktau jer laa masa tuu"

Errr. Adakah ia polong? Teringat kisah aku nampak polong depan mata. Hufft. Dah laa tak jauh dari pondok tuu ada kes pompuan Iban yang tinggal kat rumah panjang dekat dekat situ pakai moto kena rempuh dengan treller (orang cakap kena rempuh treller). Siap terseret lagi. Taktau sapa salah.

Yak time tuu balik pagi so sempat tengok serpihan moto dengan darah atas jalan. Grrr. Putus. Apa benda yang putus aku tak pasti. Banyak sangat versi. Ada yang cakap putus kaki. Ada yang cakap putus kepala. Yang pasti, pompuan tuu memang putus nyawa (seram pulak aku taip benda nie malam malam T_T) Akhirnya, hampir satu jam menunggu, Usu pun sampai and baiki apa yang patut.


Dah selesai, perjalanan diteruskan. Alhamdulillah, semua okey. Selamat sampai Hospital Sarikei. Besar jugak. Rasa macam kat U laa pulaks. Ahaks (Berangan). Sampai sana paknek dah selamat dibedah. Dah makan dah pun :)

Welcome

Parking

Nie baru separuh

Dalam sana

Ada TV tapi takde kipas siling

Tandas

Sempat gak ikut Ngah singgah rumah sedara dia. Diorang nie laa. Sedare mare bersepah sana sini. Haha Kebetulan sedara Ngah jual kuih. Sempat aa beli sikit bawak balik. Pas borak borak kejap tanya khabar berita, kitorang gi hospital balik.

Kuih kuih beli beli

Depan rumah ada pasar. Haha Best best.

Mata paknek belah kanan memang dah lama buta. Kebelakangan nie mata dia bernanah. Pastu mata hitam memang dah takde. Bawak hospital daerah pastu disuruh ke Hospital Sarikei. Disebabkan aku sedar aku macam takde fungsi dalam dunia nie, maka aku volunteer nak jaga paknek kat sana. Tapi, tak diizinkan. K.


Ekceli nak bedah semalam. Tapi paknek takut sebab dia masih boleh nampak apa semua dalam bilik bedah tuu. Sapa tak takut oi. Alhamdulillah pagi tadi dah bedah. Keluarkan mata dia. Mata tuu dah hancur dah sebenarnya. Tinggal sisa sisa jer lagi. Dalam dua tiga empat bulan kalau dah sembuh sepenuhnya, doktor akan letak "mata batu" sebagai ganti. Entah laa. Aku pun tak pasti.

Tengah hari tuu kami pun balik. Kesian tengok paknek. Sentiasa gelisah dan tak tenang sebab tahan sakit kepala. Mata dooo yang dikeluarkan. Bijik mata okey. Berpuluh puluh tahun pakai mata tuu. Tetiba buta dan harus dikeluarkan T_T

p/s : Moga Allah cepat cepat sembuhkan paknek and moga Allah merahmati dua orang lelaki yang tegur tayar moto kitorang tadi walau dimana mereka berada sekarang.

Good night.

Saturday, 24 October 2015

Charlie Charlie... Boleh Kita Main?

Assalamualaikum.

Al kisah, pada suatu hari...

"Ambik kertas kosong" arah Ronan kepada adik adik aku.

" Kalau sebelah kosong, sebelah dah conteng boleh tak?"

"Tak boleh. Mesti kosong."

"Siap kau kalau kau tipu"

Aku yang berada di bahagian dapur tertarik untuk mengikuti perbualan diorang. Masa tuu aku tengok diorang dok geledah almari carik kertas kosong. Dah jumpa, Ronan mengambil pensel dan menulis sesuatu di atas kertas.


"Yang sini tulis Yes. Yang sini tulis No"

"Siap kau eyh kalau benda nie tak betul"

"Betuuul. Hari tuu Keri ada buat. Tak caya tanya Keri. Memang bergerak pensel tuu"

Aku semakin tertarik. Nak buat apa budak nie. Nak main spiritual ke. Kecik kecik dah main benda macam nie. Tak boleh jadi nie. Kang rumah aku pulak yang berhantu kang. Cis.

"Haaa kurafat haaa" tegur ku dari ruang dapur.

Diorang buat endah tak endah. Ronan pulak masih menulis sesuatu lalu mengatur kedudukan pensel yang diletakkan di atas kertas (seperti gambar di atas). Ruang tamu sepi seketika. Yang ada hanya bunyi ikan digoreng di dalam kuali.

"Charlie Charlie, you can play" tiga kali dia ulang ayat yang sama.

"Mana? Tak bergerak pun? Penipu"

"Eyh. Betuuul. Masa Keri main tuu banyak tau orang tengok. Sampai Ali (bukan nama sebenar sebab aku lupa nama dia haha) menangis sebab terkena pensel tuu"

Dia mencuba semula.

"Charlie Charlie, you can play"
"Charlie Charlie, you can play"
"Charlie Charlie, you can play"

"Woi kurafat. Haa Ronan kurafat. Kurafat. Syirik."

Aku yang masih di ruang dapur terus menegur. Tapi, dalam hati teringin gak nak tau betul ke tak. Oh manusia.

Percubaan kali kedua masih tidak berlaku apa apa. Adik adik aku pun dah malas nak layan si Ronan yang dianggap penipu. Aku tergelak sendiri. Takde benda lain ke nak main. Hish. Aku rasa diorang jumpa game nie kat Youtube kot. Yelaa, kalau main kat Pusat Internet 1 Malaysia tuu mesti diorang bukak Youtube. See? Salah satu keburukan Internet.

Ada laa dalam beberapa kali dia cuba. Tapi memang takde sebarang respon. Pensel tuu bergerak pun sebab kertas terbalik ditiup angin dari luar. Tuu jer.

" ...gravity cause the movement, not some evil spirit,
but the game still has caused injury to participants,
some claming to have been attacked but most just from the fright. "
- Fox News Latino

Ting ! Tiba tiba lampu dan kipas terpasang dengan sendirinya. Kenapa tiba tiba terpasang? Terpasang sebab tadi takde elektrik okey. Kahkah. Suspen tak suspen tak :P

"Eyh, Ronan. Cuba kau buat lagi. Maybe tadi Charlie taknak main sebab takde karan kot" perli ku. Kehkeh

"Charlie Charlie, you can play"
"Charlie Charlie, you can play"
"Charlie Charlie, you can play"

Eyh eyh budak nie. Dia baca lagi mantera dia tuu. Tak paham bahasa sarkastik ke apa budak nie. Apa apa pun, memang takde pape berlaku. Sangat mengecewakan. Lololololol XD

Maka, aku pun segera mengeluarkan mantera ku.

"Ronan Ronan, you can go back home now"
"Ronan Ronan, please go back now"
"Ronan Ronan, get lose now"

Hahahahahahahahahahahaha Sungguh kasihan kerana mantera aku juga tidak memberi sebarang kesan. Mungkin aku patut membaca mantera tersebut dalam Bahasa Melayu agar Ronan paham? --'

Ekceli Ronan cuba main CHARLIE CHARLIE : THE PENCIL GAME atau CHARLIE CHARLIE CHALLENGE yang tak pasti mana asal usulnya. Tapi ramai yang cakap game nie berasal daripada Mexico dan sangat popular dalam kalangan budak budak. Yang aku tau, game nie tersebar dengan pesatnya melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Ianya masih lagi fresh dan sangat baru.

Sesetengah mengatakan bahawa Charlie merujuk kepada pelesit atau syaitan yang berasal dari Mexico (Mexican Demon). Tapi ada jugak yang mengatakan bahawa Charlie merupakan seorang budak yang mati bunuh diri sebab bosan asyik kena dera, ada yang kata mati didera, ada yang kata mati kemalangan kereta. Alaa, kalau nak tau gi tanya dia sendiri.

Semangat Charlie akan menggerakkan pensel untuk menjawab soalan yang kita tanya. Contohnya macam tadi "Charlie Charlie, you can play". So, kalau setuju dia akan gerakkan pensel ke arah Yes. Kalau dia dah jawab Yes tuu, boleh laa tanya soalan soalan lain pulak.

Kalau dah bosan, ucapkan "Charlie Charlie, can we stop?" Kalau dia gerakkan pensel ke arah Yes, maka boleh berhenti dan ucapkan selamat tinggal. Kalau No, teruskan bermain sampai dia menjawab Yes jika kita ajak berhenti. Kalau salah cara berhenti, ia akan menghantui anda. Wahaha

"You're asking children to pray to a demon,
for a demon to give you directions.
That could be pretty damaging..."
- Tim Rolen, ABC13

Tak pasti game nie menjadi betul betul ke tidak. Wallahualam. Seboleh bolehnya elakkan kerana ia boleh membawa kepada syirik dan khurafat. Banyak lagi benda lain yang kita boleh buat ye adik adik ku. Contohnya, menonton Detektif Ronan Conan bersama family. Dan menurut apa yang aku kumpul kumpul, ayat sebenar yang digunakan adalah "Charlie Charlie, can we play?" dan bukannya "Charlie Charlie, you can play". So... Korang rasa?

Tapi pada aku, game Hitori Kakurenbo yang Main Sembunyi Sembunyi dengan Anak Patung tuu lagi seram dan menakutkan kot? Muehehe Muehehe Muehehe

Credit : 1 2 3 4 5 6 7

Wednesday, 21 October 2015

Off Jerebu, Nikam Cemei, and Still Waiting

Assalamualaikum.

Makin lama makin teruk jerebu kat tempat aku nie. Matahari lak semacam jer kuningnya. Dak dak sekolah tadi pun disuruh balik ke rumah semula. Esok rasa rasanya sekolah ditutup kot. Hurm. Tunggu dan lihat.

TV pun jerebu kemain. Cer teka nie TV apa?
TV3? Salah... Ini TV Singer. Hahahambar

Apa apa pun, nikam cemei harus diteruskan. Pffft. Nikam cemei lagi. Korang bosan? Aku TAK. Wahaha Kembali ke hujung kampung semula. Panas nak mampsss. Tanah jadi keras. Tapi happy laa tengok hasil nikam cemei kitorang hari tuu dah tumbuh subur mewangi :')

Tadaaa !!

Alhamdulillah ^^

Syok syok nikam cemei, bapak call cakap nak gi keja tapi Sera taknak tinggal kat rumah maknek. Latar belakang lak siap ada suara budak menangis. Hahaha Terpaksa laa kitorang angkut Sera gi sawah. Sampai sampai jer kemain dia nak tolong sekali. Dah laa cuaca tak elok. Orang cakap jangan, dia sembunyi sembunyi ambik anak padi. Nekad nak tolong jugak XD

Budak semangat

Ambik yang kat sini

Then letak kat sini. Ada paham?

Alhamdulillah, dah selesai. Esok boleh rileks. Loya tekak aku gara gara jerebu. Apa boleh buat. Semoga masalah jerebu dapat diselesaikan dengan segera. Amin, In shaa Allah. Nak keluar rumah pun serba salah jadinya. And moga tak bagi effect kepada pertumbuhan padi.

By the way, mana laa pegi semua mua permohonan keja aku sampai sekarang takde khabar berita nie. Wahaha Sabar sabar. Waiting waiting waiting. I'm waiting ~

Night.

Tuesday, 13 October 2015

Peringatan Melalui Nikam Cemei

Assalamualaikum.

Hari tuu dah nikam cemei kat hujung kampung. Kelmarin dengan hari nie lak teman mak nikam cemei kat kampung sebelah. Rasa macam pelik jer tanam padi kat kampung orang. Semua tuu tanah sewa. Tanah sendiri jauh. Kena pakai perahu. Plus sunyi. Hurm. Lama tak gi sana.

Hasil petang kelmarin

Hari nie lak bertiga sebab ada abang Eri. Nak pasang jaring tangkap burung katanya. Sementara menunggu jerat mengena, dia tolong nikam cemei. Hujan mana ada burung. Belum rezeki laa tuu kot.

Hasil kami bertiga hari nie

Tiap petang hujan. Alhamdulillah. Takde laa penat sangat. Pastu boleh mandi hujan. Haha Cuma tuu laa. Bayangkan kau kat tanah lapang. Pastu guruh berdentam dentum atas kepala. Plus cahaya kilat sabung menyabung. Sungguh bergetar jiwa ku ini. Takpe. Yang penting dah selesai. Alhamdulillah.

Sejak nikam cemei nie, aku rasa macam baru tersedar dari lamunan jap. Macam macam benda aku jumpa kat tanah. Semut laa, ulat laa, ramak laa, benda macam cicak laa, lipas laa, katak laa, semua ada k. Nasib baik aku bukan jenis gedik sikit sikit menjerit. Ahaks.

Ia menyedarkan aku bahawa aku masih hidup. Dan di sekeliling aku sudah cukup segala galanya. Alhamdulillah. Nampak ulat apa semua boleh elak. Kalau mati tanam dalam tanah macam mana nak elak? Kebetulan tanah sewa kat kampung sebelah nie berdekatan dengan tanah perkuburan. Lagi laa aku kena sedar diri. Oh, tolonglah sedar.

Selamat malam.

p/s : Masa aku sibuk menaip nie, sayup sayup aku dengar Sera cakap " Kalau ba, takde mata. Kalau ba, takde mata " Hahahahaha Sera oi. Tido pun nak mengaji ke. Ba ada matalah. Satu jer mata dia k XD

Saturday, 10 October 2015

Selamat Melahirkan

Assalamualaikum.

Kelmarin birthday dak Sera. Genap umur 5 tahun. Ada laa beli kek dengan hadiah sikit. Untuk menggembirakan hatinya yang tak habis habis ungkit pasal birthday dia. Dia paham ke tidak maksud " hari jadi " tuu aku tak pasti. Yang pasti, kemain terkejut dia tengok aku bawak kek sampai taknak tiup lilin. Phewww macam macam ~

Last last Nas yang tolong tiupkan XD

Pagi tadi pulak Ibuk Chik selamat melahirkan baby boy. Hehe Alhamdulillah. Suka jer Faiz dapat adik laki. Bertambah laa sepupu aku. So, apa lagi. Bergegas laa kitorang gi hospital.


Sampai sana dapat tengok baby kejap jer sebab masa melawat dah nak tamat. Jam 12.30 tengah hari baru laa boleh masuk balik. So, terpaksa laa aku, Juha, and Sera pegi luar. Mak pulak taknak keluar sebab Ibuk macam sakit semacam jer. Berpeluh peluh tahan sakit. Kesian pulak aku tengok.

Tunggu punya tunggu, mak tak jugak keluar keluar. Apa jadi kat dalam aku taktau. Nak masuk kang kena halau dengan singa. So, terpaksa laa cuci mata tengok orang lalu lalang kat luar tuu.





Jam 12.30 tengah hari, kitorang masuk balik. Ekceli mak aku tak keluar sebab Ibuk ada masalah sikit. Nasib baik mak aku belum keluar lagi masa tuu. Takpelah. Nak taip panjang panjang kang aku pulak yang kena saman. Taknak taknak. Yang penting Ibuk tak pape. Alhamdulillah.

Ya Allah, comel sangat sangat T_T

Lepas semua dah okey, kitorang pun balik. Hope Ibuk and baby dapat keluar hospital cepat cepat. Amin, in shaa Allah :)

Ibuk = Mak Cik

Thursday, 8 October 2015

Nikam Semei

Assalamualaikum.

Dah selesai alhamdulillah

Meriah

Close up sikit

Kah !

Nak balik dah

Nikam : Baling ( Membaling )
Cemei / Semei : Semai ( Semaian )

Membaling semaian? Hahaha Baling jangan tak baling.

Kalau tak silap aku, kat semenanjung proses nie dipanggil " pengalihan anak padi " kan? Yang kita pindah biji benih ke tapak semaian tuu. Heee :)

See ya.

Saturday, 3 October 2015

Aktiviti Malam : Mengejar Mr Ramak

Assalamualaikum.

Pada 29 September yang lepas, aku telah merempit ke Pantai Alit bersama mami, dedi, dan dua orang adik lelaki aku. Baru update hari nie sebab line takde. Kuikui.

Hujan sikit sikit

Bertolak kira kira 6 petang and sampai jam 7 malam. Masa sampai keadaan dah gelap gulita dah. Nampak lembaga jer. Ditambah pulak dengan talipon kesayangan aku nie takde flash. So, gambar dalam entry kali nie kelihatan sungguh paranormal. Wahaha

Nie siang masa aku berjemur di tepi pantai tuu

Nie lak malam

Maka, bermulalah misi mengejar... Apa nama binatang nie kat tempat korang eyh? Dia macam ketam tapi kecik. Kat tempat aku, ianya dipanggil "ramak" or "glamak" or entah laa. Lain orang lain sebutan. Aku pun tak pasti.

Wahaha Sempat ambik gambar --'

Kalau siang susah nak tangkap sebab dia lari laju sangat. Takpun dia cepat cepat sembunyi dalam tanah. Kalau malam malam nie dia tak sedar pun kita nak tangkap dia. Hehe Just suluh guna lampu, so dia tak boleh nampak kita. Then, tangkap jer guna tangan. Wahaha Jangan lupa pakai sarung tangan. Kalau tak nanti kena sepit ~

Entiti mistik? Bukan. Cahaya lampu. Kihkih

Ada nampak bapak saya?

Done !

Jam 8 malam bertolak balik. Alhamdulillah, kira kira jam 9 malam sampai rumah. Seram? Kalau seram takut dikejar Syaiton tuu takde lagi. Alhamdulillah. Sebab lori besar, bas besar yang melintas sebelah moto kau tuu lagi seram. Berganda ganda seram. Allah jer paham perasaan aku yang hina dina ini T_T

Dah sampai !

Wuwu Banyak jugak ^^

Masak kicap

Errr sedap ke? Entah laa. Boleh laa. Aku tak berapa nak minat. Sebab kecik, isi dia sikit. Masa makan tuu macam tak puas hati jer. Tapi kalau bab kejar mengejar tuu aku suka. Seronok nak mampsss. 2 hari kaki aku sakit.

Kahkah !