Saturday, 14 November 2015

Kedai Doremon (Doremon Super Store)

Assalamualaikum.

13 November 2015. Guna moto from hometown to Betong kira kira 1 jam ++ perjalanan.

Jangan tiru aksi ini

Finally !

Nam Leong, Betong

Lepas parking moto, kitorang gi jalan kaki cuci mata. Ternampak Nam Leong. Masuk laa kejap. Grab sapu tangan Hello Kitty. Hiks. Tuu jer. Takde benda best.

Pasar Tamu Majlis Daerah Betong

Kat sini banyak orang jual sayur mayur, segala jenis ikan, barang barang kraf, barang barang untuk bertani apa semua. Nie kalau hujung minggu mesti lagi meriah. Mak sempat laa jugak beli sayur untuk bawak balik.








Majlis Daerah Betong (Rahnia Cafe)

Singgah Rahnia Cafe sebab situ jer ada tempat kosong. Haha Rahnia Cafe cuma ada minuman and Nasi Ayam. Nak makan benda lain sila order kat sebelah menyebelah.

#1 Here we are
#2 Air jer? Buah laici takde ke --'
#3 Nasi ayam with sup dia yang tak berapa nak win
#4 Masin sangat bagi aku laa tapi sup boleh tahan

Nie laa aku malas. Asyik komen jer kan. Diri sendiri macam laa terer masak. Entah pernah masak ke tidak. Hahaha

Pusat Memandu Betong

Teman Juha test lesen jap kat sini.


Doremon Super Store

Kedai nie kat pasar baru. Sebelum aku sampai sini, aku imagine kedai ini menjual barangan Doraemon 100%. Jadi, aku pun berhajat untuk membeli mesin masa. Haha Rupa rupanya, sama sahaja seperti kedai lain. Kira macam Everrise, Nam Leong, etc. So, nama dia bukan "Doraemon" ye. Tapi "Doremon". Kalau 100% sama kang marah lak Doraemon Jepun.

Besar gedabak

Tapi kat sini semua staff pakai baju gambar Doraemon ye. Kahkah Ajet ajet kiut. Kahkah And takyah susah susah gi kedai lain. Hampir semua benda dah ada kat dalam kedai nie. Alat tulis, cenderamata, makanan, minuman, pakaian, etc. Harga ada murah, ada sederhana, ada mahal. Macam biasa. Tapi kebanyakannya harga mampu milik laa.

Nie belum masuk dalam lagi

Hello Kitty's everywhere I kennot muvon goshhh

Untuk ke sawah XD

Tingkat atas

Aku sempat grab souvenirs untuk sahabat. Then beli buku Secret Garden. Nipis punya RM2.90. Kihkih Tuu jer laa. Erm erm erm. Kalau boleh aku nak angkut semua Hello Kitty bawak balik. Tapi... Lolololol


Taman Tasik Medan, Betong

Lepas pusing satu Doremon, lepak lepak jap kat tasik. Taman Tasik Medan tak jauh dari Doremon and berhadapan dengan Politeknik Betong. Tasik nie cantik. Tapi takde tong sampah --'




By the way, Juha lulus ujian. Alhamdulillah. So, marilah kita balik dengan riang gembira.

On our way

Alhamdulillah, selamat pergi selamat kembali. In shaa Allah, ada rezeki boleh rempitz ke Betong lagi. Ihiks. K laa. Tuu jer. Thanks for reading :)

Ditaip pada malam 13 November 2015. Update hari nie sebab masalah laptop T.T

79 comments:

  1. kacak alu gambar ditangkap KTC eh...guna apa koh? clear, jelas jak mata nangga...
    sayang doremon sekda agik rah miri tok..
    mun sik abis berbeli rah sia ajak..
    heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makseh. Makei phone Sony :)
      Kenak? Dah ditutup kah?
      Aok, semo ado dalam Doremon. Haha

      Delete
    2. ooh...kacaknya...
      sekda..sik pernah doremon kat miri...

      Delete
    3. Oh. Haha sorry. Salah paham ayat tek. Kihkih

      Delete
  2. teringin nak pergi buru barang hello kitty tu TT___TT

    ReplyDelete
  3. pic KTC selalu cun!..akak rasa macam ikut sekali pi jalan betong tu :)

    ReplyDelete
  4. lawanya gambar! k meroyan jap tengok bakul2 yg jual kat pasar tu. murahnyaa T_T
    ingatkan kedai doremon tu jual barang2 doraemon je :p ada benda lain jugak ghupenya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Banyak kraf murah kat sana :)
      Sama laa. KTC pun ingat diorang jual barangan Doraemon jer. Rupanya tak. Haha --'

      Delete
  5. berjalan sakan niii! hihihi...seronok kalau ada pusat shopping semua ada...tapi yg tak best sbb dia tak jual doraemon betul! hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Tuu laa Kak Sally. Kalau dalam tuu semua barangan Doraemon memang berpinar bijik mata XD

      Delete
  6. kiranya dlm kedai tu mcm poket doremon lh ye...semua ada kikiki

    ReplyDelete
  7. Mak ai....kedei doremon indah namanya tek nak,,
    Cik akak lamak dah sik agak betong...
    Merempit k motor jak..ng bol3h tahan kita urg tok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Bukak bisnes dah Doraemon.
      Best merempit, Cik Akak XD

      Delete
  8. that colouring book though. makin selalu kmk ngga org beli buku ya. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yolah mbeli wak tuk. Ado urang do wak nyo. Wakaka

      Delete
  9. wahhh, cnie kede ya, rah betong ka? macam jauh jak. mun dekat tek senang ngagak cya XD
    teringin juak mok ada buku ya eh T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aok. Betong. Sri Aman ado juak mun sik salah. Hehe

      Delete
  10. HAHAHA, alah, kenapa lahh takde mesin masa. baru nak kirim :P

    ReplyDelete
  11. Apesal tak ambik gambo pekerja dia pakai baju doremon? *Kecewa*

    ReplyDelete
  12. entryyyyy tok bt kmk rindu sarawak jak...spot org bjual buah terung dayakkk trus mgidam..huwaaaa....btw ktk pkei hp apa dear,kck kualiti pic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Pulang laa gik. Cuti cuti ujung taun :P
      Makei phone Sony :)

      Delete
  13. Menarik nama kedai doraemon.. Teringin gak nak tengok gambar pekerja kedai tu pakai baju doraemon.. Hihi..

    Tahniah kepada juha kerana telah lulus.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha T shirt biasa ada gambar Doraemon jer, kak :P
      Thanks *wakil XD

      Delete
    2. doraemon yang bulat dan comel.. hehe.. ;)

      Delete
  14. aihh...dh da doraemon paduhal....hahahhaha....mek asal dr bhgian betong juak bah...lamak dh mek x g betong koh....hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, dari bahagian Betong juak? :D
      Aok. Ado Doraemon. Kamek baruk tauk juak. Hihi

      Delete
    2. Ktk kpg ne oh?mek org kabong...gago juak nk bertanyak...hahaahha

      Delete
    3. Oh. Dekat dekat :P Saratok. Salu juak kuang kuit Kabong. Haha

      Delete
    4. wak pon dh lama tak pegi kabong., hehe2

      Delete
    5. hahhaha....mek dolok blaja kt BM saratok....tahun 1996-1997...SPM sio...ktk saratok kt kpg ni?? melango kah?? bunga raya?? kpg hulu?? gago juak bertanyak....hehehhe

      wak...jom lah g kabong....hehehhe

      Delete
    6. Yah. Haha Baruk setaun duak taun jagung kamek maso kitak SPM XD Kampung Melango :P

      Aoklah wak. Jom laa gi Kabong gik XD

      Delete
  15. Cantik betong ni... syok tgk diorg berniaga kat tepi jalan tu mcm2 ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :)
      Yups. Nanti kalau Kak Sheila singgah Sarawak, jemput laa datang ke Betong cuci mata :)

      Delete
  16. Jauh plak nak pegi kedai Doremon tu..Betong sana...so pegi kedai GIANT ja lah..di semenanjung ni lagi byk hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah. GIANT dah banyak cawangan dah sekarang :P

      Delete
  17. Doremon pun dah maju, dah ada kedai dah. Hahaha

    ReplyDelete
  18. sejam naik motor leh basah tempat duduk tuhhh., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah wak buat lawak! Akak kalau sejam naik motor, turun sure jalan terkangkang-kangkang ;)

      Delete
    2. Yarabi. Hahahahahahahaha Over betul.

      Delete
  19. doremon ni mcm bazar la kan.kt kelantan ada bazar buluh kubu ngn pasar siti khadijah.elina amik lsen memandu ke? dah siap ke? btw cun la gambar jalan kt sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm. Tak pasti pulak saya. Pasar Siti Khadijah. Teringin nak gi :)
      Takdelah, Mr Cool. Bukan saya. Adik saya yang nak buat lesen moto.
      Alhamdulillah. Memudahkan perjalanan. Hehe

      Delete
  20. Besar tak kedai doremon tu....besar macam kedai giant tak....hihi....tapi kan memang cantik Betong ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erk. Saya belum pernah ke Giant laa pulak. Hehe Tapi Doremon boleh tahan besar.
      Cantik alhamdulillah. Sampai Sarawak singgah singgah laa Betong :)

      Delete
  21. Wah,..baru tahu Doremon ada kedai. KTC, buku secret garden tu berapa mukasurat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 20 muka surat jer kak. Termasuk kulit dia :)

      Delete
  22. Doremon?? ingtkan kdai jual barang2 Doremon nobita tu.. hehe rupanya pasar raya jual mcm2.. nice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Mula mula pun saya fikir macam tuu jugak :)

      Delete
  23. ok terliur naci ayam hihihi
    comel betul kedai doremon tapi doremon hilang hahahaha
    ingat Giant je dkt malaysia.
    Doremon pun dkt malaysia huhuhuhu #hambar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esok gi beli :P
      Kan. Doremon pun hado. Haha XD

      Delete
  24. Buku tu lawa la design nyer.. Btw. Sy dgn mak pun salu kuar naik motor jahh hihi

    ReplyDelete
  25. bestnyaa merempitt. hee. ohsem lah kedai doremon tu.. macam-macam ada, macam dalam poket doremon.. heee. bilah lah mau sampai sana T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, Lissa. Dah macam poket Doraemon dah :P
      In shaa Allah, nanti ada rezeki boleh laa singgah ^^

      Delete
  26. wowowow tadi time baca title mati2 ingat doraemon. bila tengok betul2 baru perasan doremon xD btw hello kitty stuff tu memang comel gilaaa :'( i want them so bad

    ReplyDelete
  27. teah... anak saya suka doraemon...

    ReplyDelete
  28. menariknya....hehehe...igtkan kdai cenderamati doraemon...wah sronok erk jalan jalan merempit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups. Mula mula fikir camtu gak. Hehe
      A'ah. Seronok :P

      Delete
  29. Lawanyaa gambar. . ^^
    ingatkan kedai doremon jual semua barang barang doremon. Haha ..
    btw, salam kenal :) jemput singgah blog http://kimchaa.blogspot.my

    ReplyDelete
  30. K memang besar gilaaa kedai nya heheh

    ReplyDelete
  31. doremon ke doraemon? eh penink dah

    ReplyDelete
  32. Nampak mangga. Oke, terliurrr. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Mangga jugak yang menarik perhatian :P

      Delete
  33. Lepas ni klu g bentong leh singgah kedai doremon. Hohi.. 1st time tau.. Tq awak.. Salam kenal..

    ReplyDelete